Hruška

  • znižuje cholesterol
  • potláča zápaly
  • chráni pred rakovinou
  • čistí črevá
  • vhodná pri diéte
Hruška obsahuje síce malé množstvo vitamínu C, naopak významnejší je obsah vitamínu B. Ten sa nachádza najmä v šupke plodu.  Podobne ako u jabĺk, práve šupky skrývajú látky, ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi, degeneratívnymi ochoreniami, rakovinou, znižujú cholesterol, potláčajú zápaly. Hrušky čistia črevá práve vitamínu C, ale aj flavonoidom (katechín,kvercetín),fytosterolom, vláknine, polyfenolom a medi.

Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.

Ich nízky glykemický index ich predurčuje ako vhodný doplnok stravy pri chudnutí. Využitie hrušky je však omnoho rozsiahlejšie. Často sa používa v ľudovom liečiteľstve napríklad pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.

(časť článku bola inšpirovaná podľa wikipedia.sk)